TURFORSLAG:  ØRNEFLAG, 1243 moh og Sør-Aurdal høgeste punkt. 

Dette er post nr. 1 på turkarusellen for 2003 og er en fin dagstur. 

Bruk turkartet Sør-Valdres, utgitt 2001. 

Følg Vassfarvegen fra søre Hedalen og parker ved Bogbrua, kort etter at du er oppe alle bakkene. Her må du gå på bilveg 6 km, og bør beregne en drøy time opp til Storekrak.

Like etter du har kryssa Aurdøla, fortsetter en veg innover Vassfaret på vestsida av elva. Du skal ta den som går rett innover og oppover i Bogen.

Etter halvannen kilometer passerer du Bogsetra og deretter bru over Fjelleva. På den øverste av Bogsetrene har Jon Osvald og Ola Gunderhuset gjenopptatt seterdrifta. 14. juni flytta de hele krøtterfokken på setra. De har restaurert og modernisert fjøset, og er nå i gang med å bygge ny seterbu. Forskjellen er likevel stor fra det gamle seterlivet. Karene reiser opp og ned til setra morgen og kveld, og mjølkebilen kommer tre ganger i uka.

Ved neste vegkryss tar du til venstre mot Storekrak. Nok en gang krysser du ei grein av Fjellelva og en ny vegbom.

StorekrakkoiaI Storekrak har Ringerike turistforening ei koie med overnattingsmuligheter.  (Pek på bilder for å få fram bildetekster.)

Herfra er det merka turiststi som ganske snart deler seg i to, den ene mot Buvasskoia. Denne gangen skal du ta den til høyre, som går til Sørbølsetrene og til slutt kan du ende opp i Gulsvik i Hallingdal. Snart er du over tregrensa og du bør stoppe ofte og nyte utsikten tilbake over bygda og porten til Vassfaret.  

Mot Dyttholtknatten

Like før ”vannskillet” tar du av stien og finner en svak sti mot høyre. Den blir tydeligere etter som den svinger tilbake og rett ut på Ørneflag. Før du når toppen, bør du ta en avstikker til bjørnehiet helt oppunder flaget. Følg ”grasinga” så høyt oppe som mulig et par hundre meter.

En avstikker til bjørnehiet Jonsokblomst i 1200 meters høyde.

Ørneflag er Sør-Aurdals høgeste punkt, 1243 moh. Ved varden er det stemplingkasse. Herfra er det flott utsikt i alle retninger.

Sør-Aurdals høgeste punkt, 1243 moh. Hedalen sett fra Ørneflag

Fra Storekrak til toppen av Ørneflag bør du beregne halvannen times gåtid.

Du kan gå samme sti tilbake, eller raskere: rett nedover i et slakt og fint terreng mot punktet på kartet der det er merka av for dyregraver.

Denne grava ligger like før tregrensa, og herfra tar du til høyre og inn på stien igjen.

Dagens fangst i dyregrava Molteblomsten står tett

Både her oppe og nedenfor Storekrak er det flere tydelige dyregraver, noe som forteller om en aktiv fangstkultur her i gammel tid. Du kan også finne slaggklumper som forteller om jernutvinning og større aktivitet i disse traktene enn det er i dag.

I Storekrak møtte vi disse.Bildene er fra en tur 22. juni 2003, og turen er nok lettest om sommeren.

Det er også en fin vintertur, men oppkjørte løyper kan du ikke regne med!

GOD TUR I ET FLOTT FJELLOMRÅDE!

Har du spørsmål, kontakt gjerne Sigrid Haugen på tlf. 61349725 eller e-post

sigrid@hedalen.no


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |