Konto nr. 6185 05 30490  Løypebidrag

Vi håper at mange også i år vil støtte opp om løypebidraget. Som for de andre løypelagene i Valdres, er anbefalt bidrag satt til kr 1 200, men du bestemmer selv hvor mye du vil betale. Løypebidrag kan innbetales til kto. 6185 05 30490. Vipps 79630, «Kjøpt og betal». Skriv gjerne avsender i merknadsfeltet.

Løypelaget trenger også nye medlemmer. Har du hytte i området eller
fast bruker av nettet vårt generelt, håper vi du tegner medlemskap.
Det gjøres ved innbetaling av kr 3 000,- til samme konto. Send oss en epost
med adresse og telefon, samt hyttas adresse. Vår e-post er loypelag@hedalen.
 

 


 


Litt om tankene bak løypekjøringen i Hedalsfjella

 

Vi regner at vi har ca. 12 mil med skiløyper i området vårt. Det meste kjøres med maskin, noe med scooter. Det tar minst 12 timer å preparere dette løypenettet, som regel mer.

Ideelt sett skulle løypemaskinen vært stasjonert midt blant hyttene på ett sted, med løypenettet rundt. Da kunne vi kjørt små og store runder avhengig av været. Men slik er det ikke. Vi favner flere hytteområder fra Muggedalen i nord til Fledda i sør, men maskinen står relativt sentralt plassert på Søbekkseter og deler løypenettet i «nord» og «sør». I tillegg har vi snøscootere stasjonert på Dekaren og Søbekkseter.

 


Daggamle maskinspor gir følelse av urørt natur ved Buvatnet.  Foto: Vigdis Thoengen

 

Når kjører vi?
Vår klare målsetting er å kjøre opp praktisk talt hele nettet foran hver helg, forutsatt rimelige værforhold. I praksis betyr at vi kjører opp den ene delen av nettet på fredag, og resten lørdag. Dersom løypekjørerne har anledning, tar de seg fri fra annen jobb fredag slik at de kommer tidlig i gang. Alternativt starter de opp fredag ettermiddag.

Selv om det er hyggelig å møte løypemaskinen, forsøker vi av sikkerhetshensyn å unngå at maskinen kjører mens det er folk i løypene. Kjøringen lørdag morgen starter derfor i grålysningen og avsluttes helst før 11. Skisporene står dessuten best dersom de får hvile noen timer før de tas i bruk.

Med unntak av vinter- og påskeferien kjører vi ikke nye spor på søndager. Vi er et relativt lite løypelag med begrensede ressurser og mannskap, og løypekjørerne skal også ha hvile. Like viktig er det at vi heller ikke rekker rundt i nettet vårt før skifolket har dratt hjem søndag ettermiddag.

 


Ferske maskinspor, satt for skøyting i Gudbjørghøgda 25.januar 2015. Foto: Therese Bae
 

Hvor kjører vi først?
Løypene i fjellet fyker fort igjen, i skogområdene på Teinvassåsen er det lunere. Derfor velger vi som regel å kjøre «nord» på fredag og «sør» på lørdag. Det betyr at det kan være fine skispor i «nord» allerede fredag formiddag, men også at de samme sporen kan fyke/snø litt igjen i løpet av natt til lørdag. Dersom vi har anledning (løypekjøring hos oss er dugnad) kan vi friske opp sporene igjen med scooter.

Det er selvfølgelig herlig å lange ut i nykjørte spor med striper etter løypematta på siden. Men også spor dekket av et tynt snølag har sin sjarm, og bør ikke by på store utfordringer. Under det tynne snølaget er sålen fast og solid, et helt annet utgangspunkt enn i løyper uten preparering.

 


Bjørn Skoglund har frisket opp det ene maskinsporet med scooter.  
Brennputtrunden 25. januar 2015.  


Hva slags spor setter vi?
De fleste steder kjører vi klassiske spor, med to spor i bredden. Men i Skålvassrunden og rundt Gudbjørghøgda setter vi bare ett spor, slik at det blir bedre plass til å skøyte. Husk at det likevel er vanlig høyreregel som gjelder.

Det er god plass i løypenettet vårt til alle stilarter og nivåer, og det er helt i orden å skøyte også i de klassiske traseene.

Imidlertid kan det være verdt å merke seg at løypene er veldig sårbare med en gang de er kjørt. Etter noen timer har de «satt seg» og tåler mye mer. Skal du derfor ut med pulk, hund eller skøyteski er det kanskje ikke nødvendig å ta mål av seg til å være først i løypa – ikke hver gang iallfall.

God tur, vi har et fantastisk terreng å boltre oss i!

Line Wermundsen Mork
styreleder


Slik holder du deg oppdatert om løypene 

  • Hjemmesiden vår her oppdaterer vi jevnlig.

  • All kjøring med løypemaskinen (ikke scooterne) kan følges live på Skisporet.no,  last gjerne ned appen "Skisporet"

  • Facebook-siden vår oppdateres hyppig, tildels flere ganger om dagen. Vi oppfordrer alle Facebook-brukere til å følge oss der,  forøvrig kan siden leses i høyre marg her på hjemmesiden.

 

Vi er også på instagram,  del gjerne skigleden med oss der med #hedalenski


Medlemstegning
Vi trenger stadig nye medlemmer, medlemstegning kan meldes på e-post
loypelag@hedalen.no

Kr 3 000,- pr. medlem innbetales ved tegningen til Hedalen Løypelag, 3528 HEDALEN.

Konto nr. 6185 05 30490. Husk å merke med tydelig eiers navn, adresse og svært gjerne e-postadresse.

Løypebidrag
Det årlige løypebidraget, som vi håper alle brukerne av løypene våre støtter opp om, kan innbetales til samme konto. Beløpet er i år foreslått til kr 1 200,- men alle bidrag mottas med takk.

Trasébeskrivelser

Fledda Gudbjørhøgda
Damtjern Muggedalsrunden
Slafjell Silkevassrunden
  Skålevassrunden
   
  Instagram

 

Sist oppdatert: 10.01.2020 16:11