tPublisert:  21.08.05

 

 

Vassfarfolk-sommeren 2005

ARNE OG INGER STORRUSTEMOEN

I sommer har vi hatt besøk to ganger av etterkommere etter de som dro fra Vassfarplassen og Amundheimen (Haugen).  I 1850-årene reiste Arne og Kari Vassfaret og Arnes bror, Harald, til Amerika.  Et par år seinere dro også foreldrene, Mekkel og Berit, og bare Gudbrand ble igjen og førte slekten videre i Vassfaret.

Arne tok land i Black Earth i Wisconsin og kalte det Vassfarfarmen.  Hans foreldre bodde hos ham, og mange kjente hadde mellomstasjon der da de kom fra Norge.

Arnes eldste sønn var Gabriel Mickelson.  Han startet en stor trelasthandel (Lumbercompany) og var Dane County sin første sheriff.  Han ble gift med Marie Thomson (Dølvesbrenden) av Kølabrennerslekta.  Gabriel og Marie var besteforeldre til Rosemary (86år) som kom hit i sommer med sine to døtre, Lyndia og Sandra.  Vi hadde en fin dag i Vassfaret selv om Rosemary ikke med med helt opp til Vassfarplassen

Asbjørn Nordby sammen med Lynda og Sandra på Vassfarplassen der deres tippoldeforeldre (Mekkel og Berit), og oldeforeldrene Arne og Kari reiste fra.

Amundheimen (Haugen)

I 1880-årene bodde Mathea og hennes to smågutter og Martin i Amundheimen - som de kalte Haugen.  Da Halstein var omtrent 20 år, reiste han til Amerika til Arne Vassfaret. Han tok seg også litt land i nærheten, men flyttet seinere til Texas.  Et par år seinere reiste Martin til Arne Vassfaret.  Han tjente først noen år på farmen, så leide han den , og til slutt kjøpte han Vassfarfarmen, og da ble det Haugenfarmen.  De sendte penger og fikk også sin gamle mor Mathea over til Wisconsin.

Det er Martins sønnesønn David og kona Joan som bor på Haugenfarmen i dag.  Og det var brødrene David og kona Joan med familie som kom på besøk i sommer, 15 stykker i alt.  De ville se stedet deres bestefar Martin kom fra.

Etter en kaffepause på Storrustemoen dro vi til Amundheimen og Vassfarplassen.  Det var topp å drikke vann fra den sprudlende fjellbekken som kommer ned ved Amundheimen.  Der var det kanskje bestefar og oldemor hentet vann for over hundre år siden.

Her står brødrene David og John Haugen på det som er tufta etter den gamle stua på Amundheimen - der bestefar Martin vokste opp.

Hele Haugen-reisefølget på trappa i Amundheimen, der de kunne oppleve den fine utsikten over Nevlingen.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |