Påska 2016

Olaf på Søbekkseter sier: «Snøen ligger til påske», og jammen er det godt at påska er tidlig i år! Men vi har snø nok, selv om vi godt kunne hatt mer.

Vi kjører løyper etter vær, føre og behov. Det kan blir litt skarpe forhold, og dessverre kan vi ikke bruke sporfresen da snølaget er for tynt.
Facebook-siden vår oppdateres minst en gang om dagen (den kan følges nede til høyre her), og løypemaskinen kan dere følge på www.skisporet.no/oppland/hedalen.

For øvrig er det jo stor aktivitet både i bygda og fjellet i påska, les mer om det på hedalen.no. Husk det årlige, frivillige løypebidraget. Det kommer ikke giro i postkassa, men bruk konto 6185 05 30490, eller VIPPS til 907 82 910. Gjerne kr 1000. God påske!
 

 

 


 

Løypebidrag

Endelig har det kommet så mye snø at vi har fått kjørt opp det meste av løypenettet vårt. Nå ligger skisporet klart til fine skiturer i vårt fjellområde.
Men det koster å kjøre løyper. Hovedinntekta til løypelaget er løypebidrag fra de som benytter skispora og tiden er nå inne for å innbetale årets bidrag.

Vi håper at mange også i år vil støtte løypebidraget. Som for de andre løypelagene i Valdres, er anbefalt bidrag satt til kr 1.000 men du bestemmer selv hvor mye du vil betale. Løypebidrag kan innbetales til kto.  6185.05.30490.


 

Løypekjøringen er endelig i gang

 

9. februar: Sist helg kom vi endelig skikkelig i gang med løypekjøringen, det meste av nettet ble kjørt med maskin. Unntaket er fjellet, der er det enda for lite snø.

 

I Muggedalen foregår det nå også tømmerkjøring, det er jo også en vinteraktivitet. Dette vil pågå enda noen uker. Kjør derfor forsiktig ned den bratte bakken fra Skardsetra! Det kan være dype spor på tvers av løypa nederst.

 

Godt, nytt skiår!

Vi har lagt en usedvanlig snøfattig forvinter bak oss – men ved starten på året snør det lett, og det håper vi inderlig vil fortsette.

Terrenget vårt trenger en halv meter snø før vi får kjørt løyper, så enda er det slik at det kun er på vannene og til dels myrene det er greit å gå.

Vanligvis bruker vi romjula til å få ut løypestikkene våre. Stikkene er helt uvurderlige for løypekjørerne som er ute i mørket og ellers i dårlig sikt. Vi håper vi snart får nok snø til å sette dem ut, og at vi har mannskap tilgjengelig for å gjøre jobben når den tid kommer – en liten utfordring det når vi ikke fikk tatt denne dugnaden i romjula.

Nederst til høyre på siden vår her finner du en visning av Facebook-siden vår. Vi anbefaler å følge med der, den oppdateres fortløpende, til dels direkte fra løypene. Hjemmesiden her har vi som mål å oppdatere ukentlig, gjerne på torsdag, med planene for helgen.

Når vi får startet kjøring med maskin, er selvsagt skisporet.no en veldig god kilde til å holde seg oppdatert på status.


Litt om tankene bak løypekjøringen i Hedalsfjella

 

Vi regner at vi har ca. 12 mil med skiløyper i området vårt. Det meste kjøres med maskin, noe med scooter. Det tar minst 12 timer å preparere dette løypenettet, som regel mer.

Ideelt sett skulle løypemaskinen vært stasjonert midt blant hyttene på ett sted, med løypenettet rundt. Da kunne vi kjørt små og store runder avhengig av været. Men slik er det ikke. Vi favner flere hytteområder fra Muggedalen i nord til Fledda i sør, men maskinen står relativt sentralt plassert på Søbekkseter og deler løypenettet i «nord» og «sør». I tillegg har vi snøscootere stasjonert på Dekaren og Søbekkseter.

 


Daggamle maskinspor gir følelse av urørt natur ved Buvatnet.  Foto: Vigdis Thoengen

 

Når kjører vi?
Vår klare målsetting er å kjøre opp praktisk talt hele nettet foran hver helg, forutsatt rimelige værforhold. I praksis betyr at vi kjører opp den ene delen av nettet på fredag, og resten lørdag. Dersom løypekjørerne har anledning, tar de seg fri fra annen jobb fredag slik at de kommer tidlig i gang. Alternativt starter de opp fredag ettermiddag.

Selv om det er hyggelig å møte løypemaskinen, forsøker vi av sikkerhetshensyn å unngå at maskinen kjører mens det er folk i løypene. Kjøringen lørdag morgen starter derfor i grålysningen og avsluttes helst før 11. Skisporene står dessuten best dersom de får hvile noen timer før de tas i bruk.

Med unntak av vinter- og påskeferien kjører vi ikke nye spor på søndager. Vi er et relativt lite løypelag med begrensede ressurser og mannskap, og løypekjørerne skal også ha hvile. Like viktig er det at vi heller ikke rekker rundt i nettet vårt før skifolket har dratt hjem søndag ettermiddag.

 


Ferske maskinspor, satt for skøyting i Gudbjørghøgda 25.januar 2015. Foto: Therese Bae
 

Hvor kjører vi først?
Løypene i fjellet fyker fort igjen, i skogområdene på Teinvassåsen er det lunere. Derfor velger vi som regel å kjøre «nord» på fredag og «sør» på lørdag. Det betyr at det kan være fine skispor i «nord» allerede fredag formiddag, men også at de samme sporen kan fyke/snø litt igjen i løpet av natt til lørdag. Dersom vi har anledning (løypekjøring hos oss er dugnad) kan vi friske opp sporene igjen med scooter.

Det er selvfølgelig herlig å lange ut i nykjørte spor med striper etter løypematta på siden. Men også spor dekket av et tynt snølag har sin sjarm, og bør ikke by på store utfordringer. Under det tynne snølaget er sålen fast og solid, et helt annet utgangspunkt enn i løyper uten preparering.

 


Bjørn Skoglund har frisket opp det ene maskinsporet med scooter.  
Brennputtrunden 25. januar 2015.  


Hva slags spor setter vi?
De fleste steder kjører vi klassiske spor, med to spor i bredden. Men i Skålvassrunden og rundt Gudbjørghøgda setter vi bare ett spor, slik at det blir bedre plass til å skøyte. Husk at det likevel er vanlig høyreregel som gjelder.

Det er god plass i løypenettet vårt til alle stilarter og nivåer, og det er helt i orden å skøyte også i de klassiske traseene.

Imidlertid kan det være verdt å merke seg at løypene er veldig sårbare med en gang de er kjørt. Etter noen timer har de «satt seg» og tåler mye mer. Skal du derfor ut med pulk, hund eller skøyteski er det kanskje ikke nødvendig å ta mål av seg til å være først i løypa – ikke hver gang iallfall.

God tur, vi har et fantastisk terreng å boltre oss i!

Januar 2015
Line Wermundsen Mork
styreleder


Slik holder du deg oppdatert om løypene 

  • Hjemmesiden vår her oppdaterer vi jevnlig, gjerne foran hver helg for å fortelle om planene våre.

  • All kjøring med løypemaskinen (ikke scooterne) kan følges live på Skisporet.no,  last gjerne ned appen "Skisporet"

  • Facebook-siden vår oppdateres hyppig, tildels flere ganger om dagen. Vi oppfordrer alle Facebook-brukere til å følge oss der,  forøvrig kan siden leses i høyre marg her på hjemmesiden.

 

Vi er også på instagram,  del gjerne skigleden med oss der med #hedalenski


Medlemstegning
Vi trenger stadig nye medlemmer, medlemstegning kan meldes på e-post
loypelag@hedalen.no

Kr 3000,- pr. medlem innbetales ved tegningen til Hedalen Løypelag, 3528 HEDALEN.

Konto nr. 6185 05 30490. Husk å merke med tydelig eiers navn, adresse og svært gjerne e-postadresse.

Løypebidrag
Det årlige løypebidraget, som vi håper alle brukerne av løypene våre støtter opp om, kan innbetales til samme konto. Beløpet er i år foreslått til kr 1 000,- men alle bidrag mottas med takk.

Trasébeskrivelser

Fledda Gudbjørhøgda
Damtjern Muggedalsrunden
Slafjell Silkevassrunden
  Skålevassrunden
   
  Instagram

 

Sist oppdatert: 17.03.2016 18:46