t



Publisert:  17.03.06

 

 

Ertesuppe og pannekaker

I vår serie om tradisjonsmat presenterer vi i dag oppskrifter på god, gammeldags ertesuppe og pannekaker. God appetitt!

Ertersuppe 

Ertersuppa lagar vi tå ”kålemne” (spikjiskinke-knoke), erter og byggryn.

1 pk gule erter og i ½ pk byggryn gjer ein stor porsjon.

Legg erter og gryn i bløyt dagen før 

Tøm tå bløytevatnet.

Ha knoke, erter og gryn i ein stor kjel. Fyll på kalt vatn te det dekker.

Kok til alt e mørt, ca. 2 timer. 

Ein halltime før koketida e slutt har du i kårot, gurot og ev. andre grønnsaker, før eksempel purre. 

Pannekaker 

Oppskrift fines det mange stann, men før i tida hadde dei itte så god rå på egg som i moderne oppskrifter. Her e ei ifrå ”Stabekkboka”, obligatorisk før husmorskuleelever på 60-talet: 

250 g (1/2) liter kveitemjøl

1 ts salt

Ca. ¾ liter mjølk

1-2 egg

-----

Smør te å steike i 

Ha mjølet i ein bolle. Ha i ca 1/3 tå mjølka. Når dette er rørt samen te ei glatt røre uten klomper, kan du spe gradvis med resten tå mjølka.

Halvpisk egga og bland i.

Røra må stå og svelle ½ - 1 time. 

Eit lokalt råd e å ha i egga etter at røra ha stanne og svølle, og å sløyfe salt.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |