tPublisert:  23.07.05

 

 

Det historiske hjørnet - skolehistorie

SIGRID HAUGEN

Halstein Storruste (1888-1980) gift med Berte Perlestenbakken
(1898-1969). Halstein var lærer ved Åsli krets, delvis i kombinasjon med Ildjarnstad og Nerstad kretser.

Åsli skole ble bygd i 1893 og det var skole her fram til 1954. Halstein var lærer her fra 1921 og fram til skolen ble lagt ned i 1954. Da ble elevene fra Åsli kjørt i bil til Ildjarnstad skole.

Om Halstein sier tidligere skolesjef Leiv Eriksson i ”Sør-Aurdal skolehistorie”: ”Han begynte å studere teologi ved Menighetsfakultetet og hadde eksamen i hebraisk, gresk og filosofi. Men det vart til at han tok lærarskolen og vart lærar i Hedalen. Her hadde han eit lite bruk som heiter Flatner. Han gifta seg med Berte Perlestenbakken, og dei fekk 5 barn.” (Den eldste er tidligere ordfører Kristoffer Storruste).

”Intellektuelle syslar låg vel honom nærast. Såleis las han bøker på fleire språk, også gresk og latin. Han var også sterkt interessert i matematikk. På sine gamle dagar var han svært opptatt av å finne løysinga på vinkelens tredeling i ein sirkel.

Han var visst ein snill mann, for når det var stygt ver, sende han ungane heimatt i god tid. Det er fortalt at då det var for få ungar til 2-deling, drog han inn til departementet og gav seg ikkje før han fekk dette godkjent. Han berre sette seg i korridoren og ville ikkje flytte seg derifrå før han fekk godkjenninga med seg heimatt.”


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |